Home Stoppen met roken Tijdstip eerste sigaret bepalend voor kankerrisico.

Tijdstip eerste sigaret bepalend voor kankerrisico.

Twee  nieuwe studies hebben aangetoond dat rokers die hun  eerste sigaret roken kort nadat ze wakker worden een hoger  risico hebben op het ontwikkelen van longkanker en hoofd-en halskanker.
Het roken van sigaretten verhoogt je kans op het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker. Maar waarom krijgen sommige rokers kanker en andere niet?

De onderzoekers bestudeerden 4.775 gevallen van longkanker en 2.835 controles (rokers zonder kanker), die allen  regelmatige rokers waren. In  vergelijking met personen hun sigaret roken meer dan 60 minuten na het wakker  worden, hadden mensen die 31 tot 60 minuten na het ontwaken roken  1,31 keer zoveel kans om longkanker te ontwikkelen, en degenen die roken  binnen 30 minuten hadden 1,79 keer zoveel kans om longkanker te  ontwikkelen.

De hoofd-en  halskanker analyse omvatte 1.055 hoofd-en halskanker gevallen en 795  controles, allemaal rokers of ex-rokers. Vergeleken  met mensen die na meer dan 60 minuten rookten na het wakker worden hadden mensen  die 31 tot 60 minuten na het ontwaken roken 1,42 keer zoveel  kans om hoofd-en halskanker te ontwikkelen en degenen die roken binnen  30 minuten hadden 1,59 keer zoveel kans.

Deze  bevindingen wijzen erop dat de noodzaak om te roken direct na het  ontwaken de kans op het krijgen van kanker  verhoogt. "Deze rokers hebben  hogere  niveaus van nicotine en  andere gifstoffen in  hun lichaam en ze kunnen meer verslaafd zijn dan rokers die minimum een half uur wachten voor ze hun eerste sigaret opsteken," zei Dr Muscat. Het kan een combinatie van genetische en persoonlijke factoren zijn die een grotere afhankelijkheid van nicotine veroorzaakt .

Bronnen: Wiley-Blackwell, AlphaGalileo Foundation.