Home Stoppen met roken Stoppen met roken.

Stoppen met roken.

Dat roken zeer schadelijk is moet ik u niet uitleggen, het overgrote deel van de rokers is zich bewust van de gevaren. Volgens een studie in het Verenigd Koninkrijk wil 78% van de rokers stoppen met roken. Slechts 20% van de rokers slaagt er bij de eerste poging in om te stoppen. Gemiddeld zijn er vijf tot zes pogingen nodig. Dat is perfect normaal: nicotine is een zeer verslavende drug. Je bent dus niet zwak als je mislukt, je leert ook uit een mislukking. Je volgende poging maakt weer meer kans op slagen. Hier een overzicht van de bestaande methodes en hulpmiddelen om te stoppen met roken.

Stoppen met roken zonder hulp.

Dit is wat men noemt stoppen met behulp van wilskracht. Deze methode blijkt nuttig bij 9 op de 10 ex-rokers in de Verenigde Staten. De kans te stoppen met roken met deze methode binnen het jaar verhoogt met 6,4% volgens een rapport van de American Cancer Society. Het is dus belangrijk om niet op te geven na een eerste mislukte poging om te stoppen met roken, de meeste mensen hebben verschillende pogingen nodig.
De eerste dagen zijn de moeilijkste maar de ontwenningsverschijnselen verdwijnen langzaam. Na een drietal weken is het fysieke verlangen (naar nicotine) vrijwel voorbij. De 'psychische verslaving' duurt langer, zo ook de gedragsverslaving: dit zijn tal van positieve associaties die men maakt met roken. Deze associaties wegdenken vraagt tijd en wilskracht.

Stoppen met roken door medische begeleiding.

Wanneer men er niet in slaagt te stoppen met roken op eigen houtje of wanneer het roken je gezondheid op korte termijnschaadt (bv. bij zwangerschap, hartproblemen, COPD, ....) ga je best te rade bij een arts en/of een apotheker.

Nicotinesubstitutie is een methode waarbij men een hoeveelheid nicotine (de verslavende stof in de sigaret) toedient via kauwgom, pleisters, zuigtabletten of inhalatietoestel. Men tracht zo de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken te beperken. Het is de bedoeling de dosis nicotine af te bouwen in de tijd en zo definitief te stoppen met roken. Deze middelen zijn zonder voorschrift te bekomen bij uw apotheker die u zal adviseren met welke dosis te starten en welke toedieningsvorm voor u de beste is.
Het percentage mensen die nog gestopt zijn na 1 jaar met deze methode ligt rond de 15%. Mits een goede begeleiding kan dit percentage hoger.

Zyban is een geneesmiddel dat enkel met voorschrift te bekomen is. Zyban is een ontwenningsmiddel. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid norepinefrine en dopamine. Deze natuurlijk voorkomende stoffen spelen een rol bij emoties en stemmingen. Dit geneesmiddel heeft een aantal mogelijke bijwerkingen en kan niet worden gecombineerd met een aantal andere geneesmiddelen. Stoppen met roken met dit medicijn heeft een slagingspercentage van 15% na 1 jaar. Een goede begeleiding verhoogt je kansen nog extra om te stoppen met roken.

Champix  werkt in op de nicotinereceptoren in de hersenen. Het blokkeert deze, waardoor er bij het stoppen met roken niet veel ontwenningsverschijnselen bestaan. Een behandeling met Champix duurt doorgaans 12 weken. Dit geneesmiddel is enkel op voorschrift te bekomen en heeft een aantal mogelijke bijwerkingen. Ook kan je champix niet combineren met elk ander geneesmiddel. Er is een slagingspercentage van 22,4% na 1 jaar mits een goede begeleiding.

Tabakologen begeleiden rokers bij het stoppen met roken, dit kunnen zowel artsen, psychologen of paramedici zijn. Uiteraard kunnen enkel artsen medicatie voorschrijven. Het belang van een goede begeleiding en motivering staat uiteraard niet ter discussie.

Stoppen met roken met de hulp van telefonische begeleiding.

Een voorbeeld hiervan is Tabakstop een gratis en anonieme manier om begeleiding te krijgen bij het stoppen met roken.
Tel. 0800 111 00 - bereikbaar op werkdagen van 15-19u.

Stoppen met roken met behulp van forums op het internet.

Er zijn een heleboel websites en facebook-groepen waar mensen hun ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar motiveren (facebook, twitter,  ).

Stoppen met roken met behulp van alternatieve methodes.

De doeltreffendheid van homeopathie vergeleken met een placebo kon tot nog toe niet worden aangetoond.

Ook lasertherapie kon nog geen meerwaarde bewijzen ondanks de miraculeuse beloftes (80% slaagkans....).