Home Stoppen met roken Roken verdubbelt het risico op beroerte.

Roken verdubbelt het risico op beroerte.

Beroertes ontstaan bij rokers tien jaar eerder dan bij niet-rokers, zo besluit een nieuwe studie.

Maar  binnen de twee jaar na het stoppen met roken vermindert het risico op een beroerte  of hart-en vaatziekten  tot het niveau van een niet-roker aldus de  onderzoekers.

"Beroerte of stroke is te voorkomen is," zegt Dokter Mike Sharma, adjunct-directeur van de Canadian Stroke Network (CSN). "Deze  studie benadrukt de omvangrijke rol die roken heeft op   beroerte. Stoppen met roken, controle van de bloeddruk,  een gezonde  voeding en fysiek actief zijn  verminderen aanzienlijk het risico op een  beroerte."

In deze studie, die maandag werd voorgesteld op het Canadese Stroke congres in Ottawa, volgden onderzoekers 982 patiënten met een  beroerte meer dan  twee jaar. De  onderzoekers vonden dat de gemiddelde leeftijd van  beroerte  slachtoffers die rookten 58 was - negen jaar jonger dan de gemiddelde  leeftijd van de niet-rokers met een beroerte.

Roken veroorzaakt atherosclerose, een opeenhoping van plaque in de bloedvaten, en verhoogt het risico op bloedstolsels. De  studie toont dat rokers  een dubbele zo groot risico op  een beroerte hebben veroorzaakt door  losgeraakt bloedstolsel  (herseninfarct) en vier keer meer risico lopen op een beroerte veroorzaakt  door een gescheurd bloedvat (hersenbloeding) dan mensen die niet roken.

bron:
Canadian Stroke Network