Home Stoppen met roken Nicotinepleisters.

Nicotinepleisters.

Wil je stoppen met roken? Dan zijn nicotinepleisters een goed  hulpmiddel om er vanaf te komen. Nicotinepleisters zorgen dat je de hele  dag een gelijkmatige hoeveelheid nicotine in je lichaam krijgt. De  pleister draag je 16 of 24 uur per dag. Hierdoor verdwijnt de zin in een  sigaret. Sommige gebruikers krijgen last van bijwerkingen, zoals  huidirritatie of slapeloosheid.

Er zijn pleisters van verschillende merken (bv.:  Nicotinell, Niquitin, Nicorette). Deze merken zijn verkrijgbaar bij de  apotheek. Gebruik de pleisters alleen op een onbeschadigde huid, dus  liever niet als je last hebt van een huidziekte, zoals eczeem of  psoriasis.

Hoe werken nicotinepleisters?
Als  de pleister op je huid zit, komt de nicotine langzaam vrij. De  nicotine trekt in de huid en vervolgens in je bloed. Toch is het anders  dan bij het roken van een sigaret. Als je een sigaret rookt, komt er  veel sneller veel nicotine in je bloed.

Hoe gebruik je nicotinepleisters?
Als  je wakker wordt, plak je de pleister op een schoon, droog en haarloos  stuk huid, bijvoorbeeld op je bovenarm of op je heup. Je mag de huid  niet scheren voor het plakken. Deze  pleister laat je dus ook zitten tijdens het slapen. Daardoor heb je de  volgende ochtend ook minder zin in om te roken. Een minder leuke  bijkomstigheid is dat de 24-uurpleister slapeloosheid kan veroorzaken.

Welke sterkte heb je nodig?
De pleisters zijn  er in drie sterkten. De sterkte van de  pleister waarmee je begint, hangt af van hoeveel sigaretten je rookt. Vraag hierover raad aan je apotheker, arts of tabakoloog

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van nicotinepleisters?
Als je de pleisters gebruikt, kun je de volgende bijwerkingen  krijgen: huiduitslag, hoofdpijn, slapeloosheid, een gespannen gevoel,  misselijkheid, diarree, jeuk, zweten of duizeligheid. Mocht je  last krijgen van teveel bijwerkingen, dan kun je gerust een stukje van  de pleister afknippen.

Wanneer zijn nicotinepleisters niet aan te raden?
* Als u allergisch (overgevoelig) bent voor nicotine of voor één van de andere bestanddelen van de pleister
* Als u een ernstige hartaandoening heeft
* Een recent hartinfarct.
* Bij hartritmestoornissen
* Bij een beklemmend, pijnlijk gevoel op de borst (angina pectoris).
* Bij een zogenaamde Prinzmetal angina.
* Als u recent een hersenbloeding (beroerte) heeft gehad.