Home Sport Een koude douche nemen na sport?

Een koude douche nemen na sport?

Steeds meer topsporters uit verschillende disciplines maken direct na  een sportieve inspanning gebruik van een koud dompelbad, een koude  douche of een wisselbad. Het zou hun herstel bevorderen. Het zou  spierpijn voorkomen en ervoor zorgen dat de sporter zich fitter blijft  voelen en sneller een volgende (top)prestatie kan leveren. 

Volgens enkele wetenschappelijke onderzoeken kunnen wisselbaden een  gunstige invloed hebben op het herstel van sporters. Dat heeft  betrekking op zowel fysieke als psychische factoren. Ten eerste is  aangetoond dat de concentratie melkzuur in het lichaam na wisselbaden  evenveel afneemt als na actieve herstelmethodes (zoals uitlopen). Ten  tweede rapporteren wetenschappers dat sporters zich na wisselbaden beter  voelen dan na actieve of passieve (niets doen) herstelmethodes.

Voor zover bekend is wetenschappelijk (nog) niet aangetoond dat  koud-waterbaden en wisselbaden ertoe bijdragen dat de sporter de  volgende dag ook daadwerkelijk beter kan presteren. Harm Kuipers,  hoogleraar Bewegingswetenschappen, meent dat spieren door een koude  douche niet sneller herstellen. Een koude douche zorgt ervoor dat je  hartslag relatief snel daalt en dat zou je kunnen ervaren als een  sneller herstel. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je spieren  daadwerkelijk eerder herstellen.

Alleen als je spieren extreem zwaar zijn belast (bij een zware, maximale  krachttraining wellicht), zou een koude douche ontstekingsremmend  kunnen werken. Een verstuikte enkel moet je ook koelen om de zwelling  tegen te gaan, aldus Kuipers. Hieruit zou je kunnen concluderen dat het  inderdaad goed zou kunnen zijn om na een maximale krachttraining een  koude douche te nemen.

Het is aan jou of je het ervoor voor over hebt om voor een sneller  herstel en fitter gevoel een koude douche te pakken. Je kan er uiteraard  ook voor kiezen om rustig uit te lopen of te fietsen na je inspanning.  Zo profiteer je in ieder geval van de bewezen voordelen die een actieve  herstelmethode biedt in vergelijking met passief herstellen.