Home Senioren Wat is 'goede' en 'slechte' cholesterol?

Wat is 'goede' en 'slechte' cholesterol?

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige, niet in water oplosbare stof die als grondstof dient bij de opbouw van de celwand en bij het aanmaken van bijvoorbeeld bepaalde hormonen en gal. Het grootste deel van de cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt vooral in de lever. Cholesterol is dus essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam.

Soorten cholesterol.

Cholesterol is niet oplosbaar in het bloed en dient dus voor transport doorheen de bloedbaan 'verpakt' te worden door lipoproteïnen. De indeling van de verschillende soorten cholesterol gebeurt op basis van het type lipoproteïne, meer specifiek op basis van het gewicht (densiteit,density) van deze deeltjes. Zo onderscheiden we LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en VLDL-cholesterol.
LDL-cholesterol is dus cholesterol die verpakt is in een Low-Density Lipoproteïne, HDL-cholesterol is dus cholesterol die verpakt is in een High-Density Lipoproteïne.

Goede en slechte cholesterol.

Met slechte cholesterol bedoelen we LDL-cholesterol die door zijn dusdanig kleine afmetingen door de binnenbekleding (endotheel) van een bloedvat kan dringen. Bij een te hoog LDL-cholesterolgehalte in het bloed ontstaat onder het endotheel een ophoping van LDL-deeltjes. Deze ophoping trekt opruimcellen (macrofagen) aan die de grote hoeveelheid LDL-deeltjes niet meer kunnen verwerken. De macrofagen proppen zich vol met LDL-deeltjes en sterven af om dan opnieuw macrofagen aan te trekken. Na verloop van tijd ontstaat er onder het endotheel een laag van dode cellen, vet, cholesterol, macrofagen en bindweefsel. Deze vetachtige massa kan soms ook verkalken waardoor het endotheel naar binnen wordt gedrukt en zo een vernauwing van het bloedvat tot resultaat heeft: dit noemt men aderverkalking of atherosclerose. Niet alleen LDL-cholesterol zorgt hiervoor, ook hoge bloeddruk, suikerziekte, roken... .

Met goede cholesterol bedoelen we HDL-cholesterol. HDL-deeltjes zijn kleiner dan LDL-deeltjes en kunnen dus nog makkelijker door het endotheel heen. HDL-deeltjes hebben de eigenschap om cholesterol over te nemen uit andere lipoproteïnen en uit weefsels waar cholesterol is opgeslagen. HDL zorgt voor transport van "overtollig" cholesterol vanuit cellen  terug naar de lever (reversed cholesterol transport). Een verhoogde concentratie HDL is geassocieerd met een verlaging van het voorkomen van hart-en vaatziekten.