Home Senioren Slecht slapen verhoogt risico op hoge bloeddruk.

Slecht slapen verhoogt risico op hoge bloeddruk.

Een gebrek aan diepe slaap zou een oorzaak kunnen zijn van hoge bloeddruk. Oudere mannen die weinig tijd doorbrengen in diepe slaap zouden zouden een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, volgens een Amerikaanse studie.

Uit een studie bij 784 patiënten in het tijdschrift Hypertension blijkt dat personen die het minst diep slapen 83% meer risico hebben op hoge bloeddruk dan zij die het meest diep slapen. De onderzoekers verwachten een vergelijkbaar effect  bij vrouwen.

Hoge bloeddruk  verhoogt het risico op een hartaanval, beroerte en andere gezondheidsproblemen.

Onderzoekers onderzochten de "slaap  kwaliteit" van 784 mannen boven de leeftijd van 65 jaar tussen 2007 en  2009. Aan het begin had niemand  hypertensie,  243 hadden de aandoening  aan het einde van de studie. De mannen kregen een thuistest. De test bekeek het slaappatroon van de mannen. Ook werd hun ‘slow wave sleep’ (SWS) of diepe slaap (ook non REM slaap genoemd) gemeten. Non REM slaap  wordt gekenmerkt door een geleidelijke vertraging van de hersengolven De onderzoekers hielden de bloeddruk van de mannen drie jaar lang in de gaten.

Eerdere studie hebben aangetoond dat wanneer mensen minder dan 6 uur per nacht slapen , meer kans hebben op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.

Eén van de auteurs van het rapport,  professor Susan Redline van de Harvard Medical School, stelt: "Onze  studie toont voor het eerst dat een slechte kwaliteit van de slaap,  weerspiegeld door een verminderde SWS, zorgt voor een aanzienlijk  verhoogd risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk".

Er zijn verdere studies nodig om te  onderzoeken of dit effect ook gezien wordt bij jongere mensen en of  slaapverbetering zorgt voor een daling van de bloeddruk.

bron: Hypertension, De Slaapadviseur