Home Senioren Hoge dosis vitamine E lijkt kans op prostaatkanker te verhogen.

Hoge dosis vitamine E lijkt kans op prostaatkanker te verhogen.

Uit recente studieresultaten blijkt dat een dagelijkse toediening van 400 IE vitamine E aan mannen boven de 50 gedurende verschillende jaren zorgt voor een  verhoogt risico op prostaatkanker. 8752 mannen kregen alleen selenium (200 μg/d onder de vorm van L-selenomethionine), 8737 kregen alleen vitamine E (400 IU/d van  rac-α-tocopheryl acetate), 8702 kregen de combinatie van beiden en 8696 kregen een placebo.

In de groep met alleen vitamine E kregen 620 mannen prostaatkanker, 575 kregen prostaatkanker in de selenium-groep terwijl er 555 gevallen waren in de combinatie-groep en 529 gevallen in de placebo-groep.
Dit betekent dus dat in de groep die een supplement met vitamine E kreeg  het risico op prostaatkanker met 17% was verhoogd.

De resultaten van  deze studie dienen natuurlijk nog te worden bevestigd met verdere  onderzoeken. Ook moeten we duidelijk stellen dat  de meeste multivitaminepreparaten slechts ongeveer 10 IU vitamine E bevatten, een fractie van de toegediende dosis in deze studie. Vraag steeds raad aan Uw arts of apotheker bij het nemen van vitaminepreparaten.

bron: JAMA