Home Running Waarom intervaltraining?

Waarom intervaltraining?

Als je steeds op hetzelfde tempo beweegt (zoals het geval is met  lange, rustige trainingen) heeft je lichaam geen uitdaging en zal het in  situaties waarin ineens grote inspanning nodig is niet optimaal  getraind zijn. Daar komt nog bij dat lange trainingen je spiermassa doet  verdwijnen, zeker als je dit combineert met een caloriearm dieet. En  minder spiermassa is helemaal geen goede zaak voor je lichaam omdat je  voldoende spieren nodig hebt om de klappen van het hardlopen op te  opvangen om blessures te voorkomen.

Lange trainingen zijn niet  per definitie slecht, ze zijn prima om mee te beginnen en voor een zeer  groot deel van de bevolking zijn ze zeer geschikt, maar als je een  ervaren sporter bent kun je waarschijnlijk meer rendement uit een  interval training halen. En het is goed om te variëren in je trainingen.

Intervaltraining is een korte, krachtige vorm van fysieke activiteit,  afgewisseld met langere rustperiodes of lichtere intensiteit. Je zou  bijvoorbeeld 15 seconden kunnen hardlopen, afgewisseld met 30 seconden  wandelen. En door zowel de snelheid als de tijd te variëren, kun je de  manier waarop je lichaam reageert op de trainingsprikkel beïnvloeden.  Sommige intervaltrainingen zijn daarom meer geschikt voor het verliezen  van vetmassa, terwijl andere intervaltrainingen meer geschikt zijn om je  conditie te verbeteren.

Voorbeeld van een intervaltraining
Doe de volgende training 1 tot 2 maal per week, als aanvulling op je normale afstandslopen.
1. Warm gedurende 5 minuten op, op 30% van je maximum tempo.
2. Loop gedurende 2 tot 3 minuten, op een snelheid die je 8 tot 10 minuten zou kunnen volhouden.
3. Ga weer rustig lopen en wandel 2 tot 3 minuten.
4. Herhaal  stap 2 en 3, maar probeer steeds dezelfde afstand te lopen. Naarmate je  meer intervallen doet, wordt het moeilijker om steeds dezelfde afstand  te halen.
5. Als je een beginner bent, herhaal je dit 3 tot 6 maal. Getrainde sporters kunnen 10 herhalingen uitvoeren.
6. Eindig met 5 minuten op 20% van je maximum tempo.