Home Gezondheid Wetenschappers VIB-K.U.Leuven beschrijven nieuwe manier om bloedvaten te verbreden na hartaanval of herseninfarct.

Wetenschappers VIB-K.U.Leuven beschrijven nieuwe manier om bloedvaten te verbreden na hartaanval of herseninfarct.

Onderzoekers van VIB en K.U.Leuven beschrijven in het vakblad Nature een nieuw mechanisme om de bloedcirculatie na een hartaanval of herseninfarct te herstellen. Deze aandoeningen worden uitgelokt door verstoppingen in de bloedvaten naar de organen. Om de gevolgen hiervan te beperken, moet het lichaam nieuwe bloedvaten aanleggen. Het team van onderzoeker Massimiliano Mazzone heeft nu ontdekt dat het blokkeren van het eiwit PhD2 in witte bloedcellen de rijping van nieuwe bloedvaten versnelt.
 
“Een verminderde bloedtoevoer kan leiden tot zware schade aan organen, denk maar aan een hartaanval of herseninfarct. Deze vinding kan leiden tot een nieuwe strategie om deze schade aan organen te beperken,” zegt Massimiliano Mazzone, verbonden aan VIB-K.U.Leuven.
 
Verstopping omzeilen.
Mazzone heeft aangetoond dat  het rijpen van bestaande, maar zeer smalle, verbindingen tussen bloedvaten tot functionele bloedvaten versneld kan worden door de functie van het eiwit PhD2 te blokkeren in een specifieke klasse witte bloedcellen. Dit resulteerde in bredere en functionele bloedvaten die als het ware een weg vormen rond de verstopping, en dus tot een betere bloeddoorstroming. De wetenschappers willen het therapeutisch potentieel van het blokkeren van PhD2 verder in detail onderzoeken voor ziekten ten gevolge van een verminderde bloedtoevoer.
 
Bloed als leverancier van levensnoodzakelijke stoffen.
Elk orgaan in ons lichaam heeft voldoende zuurstof en andere vitale stoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Ons bloed zorgt voor het transport ervan doorheen ons lichaam naar de verschillende organen. Het verwijdert ook afvalstoffen. Minder - of geen -  bloedtoevoer naar een orgaan, bijvoorbeeld door het dichtslibben van een bloedvat, brengt dit orgaan in gevaar en kan na een tijd onherstelbare schade veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartaanval of een herseninfarct. Het is een uitdaging om de bloedstroom zo snel mogelijk te herstellen om schade aan de organen te vermijden.
 
Het laten 'rijpen' van bestaande verbindingen tussen bloedvaten is een van de natuurlijke processen om orgaanschade te voorkomen. Dit is essentieel om bloedvaten te bekomen die voldoende breed en functioneel zijn voor een goede bloeddoorstroming. Er gaat veel aandacht naar onderzoek om dit proces te versnellen als een mogelijke therapeutische benadering om weefselschade door onvoldoende doorbloeding te voorkomen.

bron: VIB