Home Gezondheid Wetenschappers aardappelproefveld gaan door met experiment.

Wetenschappers aardappelproefveld gaan door met experiment.

De wetenschappers betrokken bij de veldproef met aardappelen  resistent tegen de aardappelziekte hebben besloten door te gaan met het  experiment. Dat laten ILVO, UGent, VIB en HoGent weten na de toezegging  van de steun van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten. Die maakte  bekend dat de Vlaams regering 250.000 euro extra budget uittrekt om de  schade te herstellen die werd toegebracht door de gewelddadige actie van  Field Liberation Movement op zondag 29 mei.

“We geven  niet op,” stellen de wetenschappers. “Meer dan ooit geloven we erin dat  onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is om de landbouw  milieuvriendelijker en duurzamer te maken. De steun die we vanuit  politiek, landbouw, wetenschap en maatschappij hebben gekregen heeft ons  gesterkt in die overtuiging.”

Uit een grondige inspectie van de  terreinen blijkt dat tijdens de vernietingsactie van Field Liberation  Movement 15% van de planten in de veldproef werd vernield, terwijl ook  ernstige schade werd toegebracht aan de omheining en de  veiligheidsinfrastructuur. Dankzij de bijkomende financiële injectie van  de Vlaamse regering is het mogelijk om die schade in voldoende mate te  herstellen om de veldproef verder te zetten.