Home Gezondheid Vragen bij visolie bij kankerpatiënten.

Vragen bij visolie bij kankerpatiënten.

Het lichaam produceert een stof die  kankercellen ongevoelig maakt voor veelgebruikte chemotherapie.  Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het tijdschrift Cancer  Cell van 12 september. Dezelfde stof zit ook in visoliecapsules die  veel patiënten met kanker gebruiken. De onderzoekers raden het gebruik  van visolie af voor patiënten die chemotherapie ondergaan.

Onderzoekers  van het UMC Utrecht hebben een stof gevonden die kankercellen  ongevoelig maakt tegen vrijwel alle vormen van chemotherapie. De stof  die tumoren resistent maakt zit ook in commercieel verkrijgbare  visolie-supplementen met omega-3 en omega-6 vetzuren en in sommige  algenextracten. In de experimenten werden tumoren in muizen ongevoelig  voor chemotherapie door toediening van normale hoeveelheden visolie.  Kankerpatiënten gebruiken regelmatig visolie en andere natuurproducten  als ondersteuning.

Prof. dr. Emile Voest, medisch-oncoloog in  het UMC Utrecht leidde het onderzoek. “Bij resistentie tegen  chemotherapie denken we meestal dat de kankercel veranderd is. Wij laten  nu zien dat het lichaam zelf beschermende stoffen in het bloed kan  brengen die krachtig genoeg zijn om het effect van chemotherapie te  blokkeren. Deze stoffen zijn ook in sommige vormen van visolie te  vinden. In afwachting van verder onderzoek, raden wij het gebruik van  deze middelen tijdens de chemobehandeling af.”

Stamcellen.
De  onderzoekers van het UMC Utrecht vonden een stof die kankercellen  ongevoelig maakt tegen chemotherapie. Een voorbeeld hiervan is  cisplatina, een veelgebruikte vorm van chemotherapie, onder meer tegen  kanker in de longen en bij eierstoktumoren. Het effect van deze  chemotherapie neemt vaak af in de loop van de tijd. Hoe dat komt was  onduidelijk.

Chemotherapie blijkt onwerkzaam te worden door twee  unieke vetzuren die gemaakt wordt door stamcellen in het bloed. Onder  invloed van cisplatina-therapie maken de stamcellen deze vetzuren die  vrijwel elke chemotherapie onwerkzaam maken. De onderzoekers hebben de  stoffen PIFA’s gedoopt: ‘platinum-induced fatty acids’.

Opheffen ongevoeligheid.
De  onderzoekers komen tot deze conclusies dankzij onderzoek in muizen en  menselijke cellen. Ze onderzochten muizen met tumoren onder de huid. Die  worden normaal gesproken kleiner na toediening van chemotherapie. Als  ze eerst de vetzuren inspuiten, worden de tumoren ongevoelig voor  chemotherapie. De onderzoekers isoleerden de vetzuren uit vloeistof waar  stamcellen in groeien die blootgesteld zijn aan chemotherapie. Ook  stamcellen uit het bloed van patiënten maken de vetzuren die tumoren  ongevoelig maken voor chemotherapie.
Het blijkt ook mogelijk te zijn  deze ongevoeligheid weer op te heffen. De onderzoekers ontdekten  verschillende medicijnen met dat effect. Deze medicijnen zouden  chemotherapie effectiever kunnen maken doordat ze het optreden van  ongevoeligheid voorkomen. Hierna willen de onderzoekers uitzoeken of de  medicijnen veilig samen met chemotherapie gegeven kunnen worden.

bron: UMC Utrecht Cancer Center.