Home Gezondheid Voldoende slaap vermindert risico op beroerte.

Voldoende slaap vermindert risico op beroerte.

Aan de universiteit van Alabama in Birmingham werden 5.666 mensen over een periode van drie jaar medisch opgevolgd voor een studie die o.a. peilde naar de symptomen van en de risico’s op een beroerte. 

De meeste onder ons kennen de belangrijkste risicofactoren.  Dit zijn onder meer roken, een zittend leven lijden, een te hoge bloeddruk en/of een teveel aan cholesterol.  Deze nieuwe studie toont echter aan dat onvoldoende slaap je risico op een beroerte eveneens verhoogt.  Vooral ouderen en mensen op middelbare leeftijd die regelmatig minder dan zes uur slapen, hebben een verhoogd risico, zelfs zonder voorgeschiedenis van beroertes, overgewicht of slaapapneu.

“Uit onze studie bleek dat mensen met een normaal gewicht die minder dan zes uren slapen vier keer meer kans hebben om een beroerte te krijgen dan mensen met dezelfde fysieke eigenschappen die zeven tot acht uur per nacht slapen,” beweert Megan Ruiter, een van de onderzoekers die aan deze studie hebben meegewerkt. Het eigenaardige is dat er wel een verband gevonden werd bij mensen met een normaal gewicht, maar niet bij deelnemers met overgewicht of obesitas.   “Ik verwachtte wel dat we een oorzakelijk verband gingen vinden tussen slaapgebrek en het krijgen van een beroerte, maar ik had dat eerder bij obese deelnemers verwacht dan bij testpersonen met een normaal lichaamsgewicht,” zegt Ruiter.

Zij beweert dat een te korte slaap katalyserend werkt op gekende risicofactoren zoals verhoogde bloeddruk, ontstekingen veranderende hormoonspiegel.  “Bij aanwezigheid van deze risicofactoren vormen die waarschijnlijk een groter gevaar dan het gebrek aan slaap op zich,” verklaart Ruiter.

“Omdat slaap een ‘modificeerbare risicofactor’ is – je kan zelf beslissen je nachtrust te verlengen – zou men zich op de bevindingen van deze studie kunnen beroepen om slaapbehandelingen voor te schrijven ter preventie van beroertes,” aldus Ruiter.  “Ten tijde van stress en drukke bezigheden is slaap het eerste wat men gaat opofferen.  Het probleem is dus groter dan wij vroeger beseften.” Eerder dit jaar toonde een studie van de Amercan Stroke Association aan dat slaapapneu – een aandoening waarbij iemand tijdens de slaap stopt met ademen – gekoppeld is aan een symptoomloze vorm van beroerte, de ‘stille beroerte’ genaamd.

In een verklaring zei onderzoeker Dr. Jessica Kepplinger: “Wij zijn op een verrassend hoge frequentie van slaapapneu gestoten bij patiënten met een beroerte, wat duidt op de klinische relevantie van slaapapneu als risicofactor.”

'Stille beroertes’ hebben geen symptomen, zodat de patiënt zelf niet weet dat hij een beroerte gehad heeft.  Meerdere ‘stille beroertes’ kunnen aanleiding geven tot geheugenverlies, moeilijk kunnen gaan, en humeurigheid.

Bron: The Hufflington Post