Home Gezondheid Veilig vrijen is de boodschap.

Veilig vrijen is de boodschap.

Op radio en televisie heeft men er reeds uitgebreid aandacht aan besteed.  Het veilig vrijgedrag van de Belg gaat er fors op achteruit.  De laatste vijf jaar noteerde men een jaarlijkse verhoging van 15% voor wat betreft besmettingen met SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen).  Doordat HIV steeds efficiënter behandeld kan worden, is de vrees voor AIDS wat weggeëbd.  Dit is onterecht, want de ziekte blijft nog steeds slachtoffers maken.  Onveilig vrijgedrag zet ook de poort open voor andere - soms wat vergeten - SOA's.  Nu we in volle vakantieperiode zitten, zal het aantal losse kontakten weer drastisch toenemen.  Bezint eer u begint en kijk even mee welke ziekten u zoal kan oplopen.

AIDS
AIDS is een levensbedreigende ziekte die het immuunsysteem aantast, nadat het eerst jaren zonder symptomen kan gaan.  Door het levenslang slikken van medicijnen kan de ziekte vertraagd worden, maar de zware medicatie veroorzaakt veel bijwerkingen.  Uiteindelijk resulteert de ziekte in de dood.

CHLAMYDIASIS
Chlamydiasis is een bacteriële SOA die bij een enkele geslachtsgemeenschap al in bijna driekwart van de gevallen overgedragen wordt tussen partners.  De vrouwen fungeren als drager.  Bij hen blijft deze ziekte meestal symptoomloos.  Mannen kunnen klachten krijgen, die lijken op die van gonorroe.  Als de ziekte niet wordt behandeld kan chlamydia bij vrouwen leiden tot een chronische ontsteking van de inwendige geslachtsorganen en kan daarmee ook vaak tot onvruchtbaarheid leiden. Chlamydiasis is de meest voorkomende SOA en eenvoudig te behandelen.

GENITALE HERPES
Genitale herpes veroorzaakt pijn, jeuk en gele blaasjes op of rond de geslachtsdelen.  Deze blaasjes worden na een tijd wondjes, en deze drogen langzaam in.  Het virus kan van huid op huid worden overgedragen, en kan leiden tot een koortslip via orale seks.  Vele dragers van het virus vertonen echter geen zichtbare symptomen, maar zijn wel besmettelijk.  Het virus blijft latent in het lichaam aanwezig en kan zich meerdere malen per jaar manifesteren.  Genitale herpes kan niet genezen worden, maar er zijn medicijnen die de symptomen verzachten en het risico om anderen te besmetten verkleinen.

GENITALE WRATTEN
Genitale wratten zijn een van de meest voorkomende types van SOA's.  Minstens de helft van de seksueel actieve bevolking krijgt er ooit mee te maken.  Het is een ziekte van de huid rond de geslachtsorganen welke wordt veroorzaakt door het HPV-virus.   Dit virus veroorzaakt bij vrouwen ook afwijkingen aan de baarmoederhals of aan de vulva.  Door sommige varianten van dit virus wordt soms op termijn baarmoederhalskanker en vulvakanker veroorzaakt.  Het HPV heeft vele typen, slechts enkele veroorzaken genitale wratten.

GONORROE
Gonorroe is een bacteriële SOA die bij mannen tot een pusachtige afscheiding uit de penis leidt, en daarom ook wel druiper wordt genoemd.  Maar je kan ook gonorroe hebben zonder zichtbare symptomen.  De ziekte kan ook op de mond worden overgedragen bij orale seks.  Bij zowel mannen als vrouwen kan gonorroe indien onbehandeld leiden tot onvruchtbaarheid.

HEPATITIS B & C
Deze ziekte kan men oplopen door onbeschermd geslachtscontact of via het bloed (naalden).  Als de ziekte niet behandeld wordt, kan men een leverontsteking, leverfibrose en uiteindelijk leverkanker krijgen.  Tegen beide vormen van hepatitis kan men zich laten vaccineren.

SYFILIS
Syfilis is een bacteriële SOA.  Als eerste symptoom ontstaat na enkele weken een zweertje bij de geslachtsdelen, het rectum of de mond.  Na een tijdje gaat dit vanzelf weer weg, maar dat is niet het einde van de ziekte.  Bij tijdige behandeling kan syfilis volledig genezen worden.  Als er niet op tijd wordt behandeld kan de ziekte na jaren terugkomen, en het hart, de hersenen of andere organen aantasten.  Dit kan leiden tot ernstige dementie of de dood.  De genitale zweren die veroorzaakt worden door syfilis, maken de geïnfecteerde ook vatbaarder voor het HIV virus.

TRICHOMONIASIS
Trichomoniasis is een SOA die veroorzaakt wordt door een parasiet en verkregen kan worden door onbeschermd seksueel contact, maar mogelijk ook door een gedeelde handdoek.  Het is een van de veelvoorkomende SOA's.  Vaak komt trichomoniasis voor in combinatie met gonorroe en chlamydiasis.  De symptomen bij mannen zijn hevige jeuk aan de penis en urine met een vieze geur. Bij vrouwen zijn de symptomen hevige jeuk aan de vagina, een schuimende groengele urine met vieze geur en pijn aan de schaamlippen. Bij vrouwen raken de eileiders geïnfecteerd en bij mannen de prostaat, de bijballen (langwerpige orgaantjes die zich in de balzak achter de teelballen bevinden) of de urineleiders.  Trichomoniasis geeft heel vaak geen klachten en het duurt soms jaren voordat de ontstekingen zich voordoen. De ontstekingen bevinden zich in de vagina of in de plasbuis. Vrouwen hebben vaker last van trichomoniasis dan mannen.

ULCUS MOLLE
Ulcus molle is een seksueel overdraagbare aandoening die vooral in tropische landen voorkomt. Het veroorzaakt een pijnlijke zweer op de penis of op de vagina. Deze SOA is met antibiotica te genezen.

Andere aandoeningen die seksueel kunnen worden overgedragen, maar ook op andere manieren kunnen verkregen worden zijn: bacteriële vaginose, candida-infectie, schaamluizen en schurft.


HOE KAN MEN SOA'S VOORKOMEN?
Wederzijdse trouw tussen partners die niet besmet zijn met een SOA is een manier om de overdracht en de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen te vermijden.  Methoden om de kans op overdracht van SOA's sterk te verminderen is het gebruiken van een condoom bij elk contact waarin de penis een rol speelt en bij beffen een liklapje te gebruiken.  Deze methoden geven echter geen garantie dat een SOA niet zal worden overgedragen.  De enige echt veilige manier is om niet te vrijen met een drager van een SOA en dus geen seksueel contact aan te gaan als men drager van een SOA is.


WANNEER MOET JE EEN DOKTER RAADPLEGEN?
Bij klachten die mogelijk op een SOA wijzen, nl.:
• afscheiding uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en anders ruiken;
• branderig gevoel, geïrriteerdheid, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen;
• zweertjes, wratjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond;
• jeuk in het schaamhaar, aan de eikel, schaamlippen of anus;
• gezwollen klieren in de liezen;
• pijn in één of beide (bij)ballen;
• pijn in de onderbuik;
• pijn bij het vrijen, of onregelmatig of abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruatieperioden in.
Deze klachten kunnen echter ook symptomen zijn van andere ziekten.

Bronnen: Mayo Clinic en Wikipedia