Home Gezondheid Familie en vrienden Bart Verbeeck richten fonds op voor onderzoek naar sarcomen.

Familie en vrienden Bart Verbeeck richten fonds op voor onderzoek naar sarcomen.

Bart Verbeeck koos in december 2010 voor  palliatieve sedatie, na een moedige strijd van zeven jaar tegen het  Ewing-sarcoom, een uiterst zeldzame en zeer kwaadaardige vorm van  botkanker. Zijn broer Joris staat samen met professoren Patrick  Schöffski en Paul Clement,  afdeling Experimentele Oncologie, aan de  wieg van een nieuw fonds dat het onderzoek naar sarcomen ondersteunt.  Het ‘Bart Verbeeck fonds voor Sarcoomonderzoek’ wordt plechtig  ingehuldigd op 29 juni 2011.

Sarcomen  zijn kwaadaardige tumoren van de weke delen, de zogenaamde mesenchymale  weefsels. Ze zijn een benaming voor een zeer diverse en uitgebreide  groep kankergezwellen met elk hun specifieke eigenschappen. Sarcomen  zijn zeldzaam en maken slechts één procent van alle kankers uit. In  België worden er 300 patiënten per jaar gediagnosticeerd.

De  initiatiefnemers van het fonds willen het wetenschappelijk onderzoek  naar sarcomen aan de K.U.Leuven bevorderen en ondersteunen. Dit  onderzoek bestaat onder meer uit preklinisch onderzoek naar de biologie  van sarcomen, het preklinisch testen en ontwikkelen van nieuwe  geneesmiddelen tegen sarcomen en het ontwikkelen van tumormodellen met  het oog op het testen van deze geneesmiddelen.