Home Gezondheid Belangrijke ontdekking over uitzaaiing bij borstkanker.

Belangrijke ontdekking over uitzaaiing bij borstkanker.

Het  multidisciplinair Europees onderzoeksproject MetaBre, waarvan de  Universiteit Gent deel uitmaakt, heeft een eiwit ontdekt dat een  belangrijke factor is voor de mate waarin borstkankercellen uitzaaien  naar de longen. De ontdekking biedt perspectieven voor nieuwe  behandelingen en correctere diagnoses. De resultaten van het onderzoek  worden vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Journal of  the National Cancer Institute.                                              

Ontstaan van uitzaaiingen

Wanneer kankercellen loskomen van de plaats waar ze ontstaan zijn,  kunnen ze zich verspreiden naar andere lichaamsdelen en zich daar verder  ontwikkelen. Deze verhuizing van kankercellen noemt men uitzaaiingen of  metastasen. Afhankelijk van bepaalde eigenschappen van de kankercellen  kunnen die blijven kleven in specifieke organen zoals bijvoorbeeld de  longen. Als de cellen er in slagen om in die nieuwe omgeving te  overleven en te groeien, ontstaan metastasen.

Kindlin-1 voorspelt uitzaaiingen

Het Kindlin-1 eiwit moduleert het kleven van cellen aan een  voedingsbodem en stimuleert de beweeglijkheid van cellen. De rol van  Kindlin-1 in kanker was tot nu toe ongekend. Onderzoek naar de  biologische functie van Kindlin-1 in borsttumoren toonde aan dat deze  molecule de beweeglijkheid, invasieve groei en long-specifieke  metastasering van borstkankercellen stimuleert. Een hoge aanwezigheid van Kindlin-1 in borsttumoren voorspelt uitzaaiingen in de longen.

Aanmaak van het bewuste eiwit maakt borstkankerpatienten gevoelig voor longmetastasering. De conclusies van het onderzoek kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling en diagnose van borsttumoren. De nieuwe kennis kan leiden tot betere medicatie om kankercellen onder controle te houden.

Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende kanker.  In België worden jaarlijks ongeveer 9.600 diagnoses gesteld. De ernst  van de ziekte wordt bepaald door infiltratieve tumorgroei (kankercellen  die lokaal door organen heen groeien) en uitzaaiingen in andere  weefsels.

bron: Universiteit Gent