Home Dieet EHEC-variant is zeer zeldzaam en resistent.

EHEC-variant is zeer zeldzaam en resistent.

De EHEC-besmettingen die ondertussen reeds aan 18 mensen het leven hebben gekost worden veroorzaakt door een gevaarlijke mutatie van de EHEC-bacterie. Deze mutatie maakt de stam uiterst gevaarlijk en zeer resistent tegen antibiotica.

Naar de herkomst  van deze stam is het nog steeds gissen. Spaanse komkommers zij geen drager gebleken van de dodelijke EHEC-variant.

Er zijn tot nog toe besmettingen gemeld in Duitsland, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Zweden en Zwitserland.

De beste bescherming tegen de EHEC-bacterie is een verhoogde hygiëne. De handen moeten regelmatig gewassen worden, zeker bij het bereiden van voedsel. Verse levensmiddelen zoals groenten en fruit moeten goed gewassen worden. Indien mogelijk moet het eten minstens tien minuten op een hoge temperatuur gekookt worden en gemalen vlees, zoals hamburgers, moet goed gebakken worden, tot een temperatuur bereikt is van meer dan 70 graden.
Men gebruikt ook best niet dezelfde messen en snijplanken voor gebakken of gekookte levensmiddelen en bij het bereiden van verschillende levensmiddelen. Na een contact met dieren moeten de handen ook grondig gewassen worden.