Home Dieet Dementie en visolie.

Dementie en visolie.

Hoewel er aanwijzingen waren dat het innemen van visolie supplementen zou kunnen bijdragen tot het tegengaan van dementie, hebben drie uitgebreide studies uitgewezen dat dit niet het geval is.  3.500 testpersonen kregen ofwel voedingssupplementen met omega-3, ofwel een placebo toegediend en er werd geen opmerkelijk verschil vastgesteld tussen de twee groepen.  Het resultaat was teleurstellend, maar experts zeggen dat de studie over een langere termijn moet uitgevoerd worden alvorens men definitieve conclusies kan trekken.

De huidige studies volgden de gezondheid van de testpersonen op gedurende drieënhalf jaar.  Het is dus nog onduidelijk of er toch geen hersenbescherming kan optreden wanneer de supplementen gedurende langere tijd worden toegediend.

De omega-3 werd op twee verschillende wijzen toegediend: in capsules of in margarine.

Dr. Alan Dangour, een voedingsspecialist aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en co-auteur van deze studies, zegt: “Uit deze studies blijkt dat het innemen van omega-3 voedingssupplementen geen invloed heeft op de mentale gezondheid van oudere personen, maar het blijft een open vraag wat een langere studie zou aantonen.  Vis is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en minstens twee keer per week vis eten, waaronder één portie vette vis, blijft aan te bevelen.”  Door meer vette vis te eten – zoals makreel, zalm en sardines – krijg je meer vetzuur binnen, wat ook het risico op hartziekten zou verminderen. 

Dr. Marie Janson van Alzheimer Research UK, bevestigt dat, hoewel het innemen van omega-3 supplementen niet cruciaal is in de bestrijding van geheugenproblemen, een gezond en uitgebalanceerd dieet belangrijk is voor de algemene gezondheid, en vis en andere natuurlijke bronnen van omega-3 daar deel van moeten uitmaken.

“We weten dat wat goed is voor het hart, ook goed kan zijn voor het hoofd, dus door een gezond gewicht aan te houden, een weloverwogen voedingspatroon te volgen, voldoende beweging te nemen en onze bloeddruk in het oog te houden, kunnen we de risico’s op dementie in ons latere leven beperken,” dixit Dr. Janson.

Bron: BBC News