Home Dieet De EHEC-bacterie: waarover gaat het?

De EHEC-bacterie: waarover gaat het?

De EHEC-bacterie (enterohemorragische E. coli) zorgt sinds vorige week  voor grote ongerustheid in Duitsland. Vier mensen overleefden de besmetting niet. Een woordje uitleg.

Definitie.
De EHEC-bacterie, ofwel Enterohemorragische E.coli valt onder de  groep E-Coli bacteriën welke veelvuldig voorkomen in het darmstelsel van de  mensen en zoogdieren. De meest E-coli’s zijn onschuldig echter de EHEC- bacterie kan gevaarlijk zijn.  EHEC komt van nature voor in de darmen van herkauwers, bijvoorbeeld koeien, geiten en schapen. Een besmetting met EHEC kan zorgen voor nierfalen en   bloedingen in het spijsverteringsstelsel.

Besmetting.
De meeste infecties zijn tot dusverre in verband gebracht  met consumptie van onvoldoende verhit (veelal gemalen) rundvlees zoals  hamburger en gehakt of rauw rundvlees . Naast rundvlees zijn consumptie van melk (ongepasteuriseerd  of besmet na het pasteuriseren), andere zuivelproducten,  (oppervlakte)water, groenten  en vruchtensappen geassocieerd met EHEC-infecties.   Contact met (mest van) besmet vee  kan eveneens een  besmettingsroute vormen.
Ook speelt besmetting van mens  op mens een belangrijke rol. Elke patiënt met deze infectie dient hygiëneadviezen  te krijgen.

Voorkomen van besmetting.
Groenten en fruit moeten met stromend water worden gewassen. Messen en  snijplanken moeten na gebruik de vaatwasser in. Eten moet minstens tien  minuten op een temperatuur van 70 graden worden gekookt. Mogelijk is de bacterie via bemesting van akkers op groentegewassen  terechtgekomen. Wanneer het eten voor de bereiding niet goed wordt  gewassen, kunnen mensen de bacterie binnenkrijgen.

Een goede handhygiëne is zoals steeds zeer belangrijk.

Symptomen.
Een EHEC besmetting begint vaak met lichte buikpijn en diarree. De volgende symptomen kunnen optreden: diarree met bloed, misselijkheid met braken, koorts (lang niet altijd en meestal niet hoger dan 38,5 °C), buikkrampen en nierklachten. Raadpleeg tijdig  Uw arts.
Het infectieverloop is vaak ernstiger bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte immuniteit.
Er is een risico dat patiënten het levensgevaarlijke  hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) ontwikkelen, meestal 7 dagen na de  eerste symptomen. Dit treed naar schatting op bij 10% van de patiënten  en is voor 2% tot 9% van de HUS-patiënten fataal. HUS veroorzaakt bloedarmoede door  de vernietiging van rode bloedcellen en heeft daarmee mogelijk nierfalen tot gevolg. Herkenbaar door extra symptomen: minder of niet  meer plassen en zware vermoeidheid.

Enkel laboratorium-onderzoek van de ontlasting geeft uitsluitsel.

Behandeling.
Een groot deel van de patiënten geneest zonder behandeling. Het is wel  van belang om voldoende vocht binnen te krijgen en uitdroging te  voorkomen. Hiervoor kan eventueel een infuus worden gegeven.   Antibiotica geeft nauwelijks verbetering van het ziekteverloop. Sterker  nog, het sneller doden van de bacterie zorgt er voor dat er ineens meer  gifstoffen vrijkomen met meer kans op complicaties.
HUS patiënten moeten worden opgenomen in het ziekenhuis  en kunnen afhankelijk van het verder verloop, bloedtransfusies,  nierdialyse en beademing nodig hebben. HUS kan leiden tot een beroerte,  coma en uiteindelijk een dodelijk afloop hebben.